Tomatglass

Tomatglass med basilikablad och baconströssel – somrig förrätt

Häromdagen hade vi gäster och jag fick anledning att sätta ihop en ny förrätt. Det blev tomatglass med basilikablad och baconströssel. I sommarvärmen tycker jag att det var trevligt att starta kallt och resultatet blev i mitt eget tycke helt okej. Vi följde upp med ugnsbakad torskrygg till huvudrätt och dumlebrûlée täckt av amerikanska blåbär till dessert (rekommenderas varmt – här finns receptet).

När man äter en förrättsglass kan det vara bra att vara inställd på att den inte är så söt som man normalt förväntar sig av en glass. Annars kan det bli en sån där underlig konflikt mellan förväntan och faktisk smak, ungefär som när man tänker att man har mjölk i glaset, men det är apelsinjuice och juicen därmed smakar helknäppt.

Om jag testar det här receptet igen kommer jag nog att lägga till lite tomatpuré för att ge lite mer smak åt den ganska milda glassen. Den skall dock fortfarande vara mild – tillbehören bidrar med karaktär. Om du använder receptet någon gång så lämna gärna en kommentar här.

Recept, 8 portioner (små förrättsportioner)

Ingredienser

  • 2 äggulor
  • 1/4 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 2–3 hyfsat stora tomater
  • 1/2 röd pepparfrukt
  • salt
  • rosépeppar
  • 4 skivor bacon
  • 8–16 blad färsk basilika

Anvisningar

  1. Kärna ur tomaterna och pepparfrukten och kör fruktköttet (skalet kan vara kvar) i mixer till en juice.
  2. Vispa samman äggulor och socker.
  3. Koka upp mjölk och grädde. Låt svalna något.
  4. Vispa ned äggsmeten i mjölkblandningen.
  5. Rör ned tomatblandningen.
  6. Krydda med salt och rosépeppar.
  7. Värm långsamt upp smeten igen.
  8. Sila eventuellt smeten för att få den lite slätare.
  9. Kör smeten i glassmaskin eller frys den med regelbunden omrörning.
  10. Klipp baconet i småbitar och knaperstek långsamt.
  11. Torka baconet noga med papper och låt svalna.
  12. Finfördela baconbitarna till strössel i en mortel.
  13. Servera glassen med basilikablad och baconströssel.

4 thoughts on “Tomatglass

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *