Silas doptårta

I förrgår hade vi dopfest. Bäst var dopet, men för att fira åt vi nykomponerad tårta – vitchokladmousse på nötmaräng med passionsgelé. Receptet måste förstås bevaras för att kunna användas på årsdagar av dopet och för att kunna delas till någon som bett om det. Bästa stället är nog här.

Botten

Ingredienser

  • 100 g. hasselnötskärnor
  • 2 äggvitor
  • 1½ dl florsocker
  • 50 g. mörk choklad (jag använde 72 %)

Anvisningar

  1. Mal nötterna i mandelkvarn.
  2. Vispa äggvitorna långsamt till hårt skum.
  3. Vispa ner florsockret och fortsätt vispa någon minut.
  4. Vänd ned nötterna i marängblandningen.
  5. Fördela smeten jämt på botten i en smord springform, drygt 25 cm i diameter.
  6. Grädda i drygt 20 minuter i 150 grader.
  7. Smält chokladen och pensla bottnen när den har svalnat.

Mousse

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • 3 msk ljus sirap
  • 1½ gelatinblad
  • 120 g. vit choklad
  • 4½ dl. vispgrädde

Anvisningar

  1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
  2. Hacka chokladen i små bitar.
  3. Sjud sirap och äggulor på svag värme under vispning tills blandningen tjocknar till en kräm.
  4. Smält gelatinet och chokladen i äggsmeten.
  5. Rör i hälften av grädden, lite åt gången.
  6. Låt svalna till rumstemperatur.
  7. Vispa resten av grädden och vänd ned den svalnade smeten.
  8. Häll smeten på nötmarängen i springformen.
  9. Låt stelna i frysen eller utomhus – enstaka minusgrader räcker bra.

Gelé

Ingredienser

  • 1 dl. vatten
  • 2 msk. strösocker
  • 2 gelatinblad
  • 4 passionsfrukter (snålade med 3 när jag skulle göra 10 satser till dopet, men tycker nog att 4 är bättre.)

Anvisningar

  1. Koka en sockerlag på vattnet och sockret.
  2. Smält gelatinet i den varma lagen.
  3. Låt svalna.
  4. Rör ned fruktköttet från passionsfrukterna.
  5. Häll gelen ovanpå den stelnade moussen.
  6. Ställ svalt, men inte i minusgrader, i minst en timme.

 

Klart! Bort med springformen och servera.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *