Saftig potatisgratäng

Potatisgratäng är ju typiskt en sådan där rätt som man mest slänger ihop på känsla. Men när nu känslan ledde ovanligt rätt senast så försöker jag att bevara den. En gyllengul potatisgratäng som görs saftig men inte domineras av äpplen. Vi åt den till grillad berberemarinerad fransyska.

Recept, 4 portioner

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 2 normalstora äpplen
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 25 g. smör
  • 100 g. riven ost
  • salt, vitpeppar, svartpeppar och gurkmeja efter smak

Anvisningar

  1. Skala och skiva potatisen tunt.
  2. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
  3. Hacka löken.
  4. Hacka vitlöken fint.
  5. Varva potatis, lök, äpple och vitlök i en gryta och häll på mjölk och grädde. Krydda.
  6. Koka långsamt tills alla ingredienser är ordentligt mjuka.
  7. Häll över i en långpanna. Lägg smör och ost på toppen.
  8. Gratinera något tiotal minuter i ugn, tills gratängen fått färg (övervärme, 250 grader).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *