Det bästa är gratis

Här följer en artikel jag skrev i senaste numret av EFS distriktstidning Livsluft om Pannkakskyrkan.

PannkaksserveringDet bästa är gratis

Klockan är tio på kvällen. Det är fredag och folk, mest ungdomar, droppar in från olika kyrkor i Lutherska Missionshuset i Hässleholm. Det är dags för pannkakskyrkan och några personer står redan i köket och blandar smet, vispar grädde, brygger kaffe och packar sylt. Det gör man varannan fredag vid den här tiden, och dessutom vid till exempel festivaler och julskyltningar. När allt är klart sätter vi oss en stund och sjunger och ber tillsammans. Kanske är det någon som delar något uppmuntrande ord innan det är dags att gå ut på stan.

Vid elvatiden har vi kommit ut till Stortorget med alla grejor och ser fram emot några spännande timmar. Ett fällbord är rest och ett parasoll är rest, för det kräver miljökontoret. På bordet finns pannkakssmet, papperstallrikar, kaffetermosar, vispgrädde och en massa annat. Vid sidan om står grillarna där gräddningen sker. Mitt bland allt det matanknutna ligger också ett gäng biblar: Metalbibeln, Kvinnobibeln, Fotbollsbibeln med flera. De finns med för att kunna delas ut gratis om det är någon som vill ha.

Allting här är gratis: pannkakorna, kaffet, tet och biblarna. För det bästa i livet är ju inte till salu. Det bästa i livet, räddningen genom Jesus, får vi ta emot helt oförtjänt. Det är det pannkakskyrkan hoppas att människor som stannar till skall få erfara, och det brukar bli en hel del samtal. Därför är bönen viktig. Förutom bönen i missionshuset innan det hela börjar och förbön från kristna som inte ser som sin egen uppgift att stå ute på stan i natten så finns en bönestav som går runt som en stafettpinne. Den som har staven tar en paus från pannkaksvändande och samtal för att be för de möten som sker. Efter en stund får staven lämnas vidare till någon annan. Några meter ifrån serveringsbordet står en stol i glada färger. På den finns en skylt med texten “bönestol”. Den som frågar vad det är får veta att på den kan man få sätta sig om man vill att någon ur pannkakskyrkan skall be för en. Det är spännande att se ungdomar helt öppet våga sätta sig på stolen, framför kompisar mitt i stan, för att få en liten förbön.

Pannkakskyrkan är ekumenisk.

Anders vid grillen

I Hässleholm kommer ekonomin från ortens ekumeniska råd. En av initiativtagarna heter Anders Ekström och är aktiv i ELM. Han framhåller att något sånt här kan inte varje församling göra för sig, att få göra det tillsammans är något bra. Han och några till inspirerades av Pannkakskyrkan i Kristianstad och för ett par år sedan tog man idén till Hässleholm. Sedan dess har man fått engagerade från flera av stans kyrkor. Många undrar mellan tuggorna vilka Pannkakskyrkan är. Att då kunna säga att det är alla stans kyrkor tillsammans känns bra. Själv blev jag i början förvånad över hur förvånade många blir över att kyrkorna samarbetar.Ekumeniskt

På många platser

Pannkakskyrkan startades i Uppsala och där finns spindlarna i det nätverk som nu finns. I Sydsverige serveras pannkakorna förutom i Hässleholm även i Karlskrona, Kristianstad och Ängelholm. Tiderna, den ekumeniska sammansättningen och grillfabrikaten varierar, men målsättningen att nå ut till människor med evangeliet i ord och handling är densamma.