Läsdrama: Petrus går på vatten

Det här läsdramat använde jag vid morgonsamlingen för Sydsveriges och Västsveriges scouter vid lägret Patrullriks 2017.

I ett läsdrama utses frivilliga till alla roller, varefter de agerar utifrån berättelsen som jag läser.

Petrus går på vatten

Roller

  • Reling – 20
  • Mast – 1 stor
  • Segel – 1 liten
  • Petrus – 1
  • Jesus – 1
  • Lärjungar – 11
  • Solen – 1
  • Åsna – 1
  • Berg – 10
  • Vinden – övriga

Manus

Jesus och Petrus och de andra lärjungarna är långt hemifrån – på andra sidan galileiska sjön. Solen skiner. Jesus tar farväl av lärjungarna och går upp bland bergen. Där sätter han sig och ber.

Petrus och de andra lärjungarna kliver över relingen in i båten. De hissar upp seglet på masten. Vinden blåser mot seglet. Hela båten börjar röra sig ut på sjön. Åsnan vill vara med i dag igen och simmar efter båten. Det går inte så bra. Åsnan drunknar.

Vinden blåser starkt mot båten. Relingen gungar upp och ner. Masten knakar. Solen går ner. Vinden tjuter. Lärjungarna tar ner seglet och lägger det på botten av båten.

Jesus går ner från bergen och promenerar ut på vattnet. Han kommer ganska nära båten. Petrus pekar på Jesus och ropar: ”Vem är det där?” De andra lärjungarna ropar: ”Ett spöke!” Petrus och lärjungarna blir rädda. Jesus ropar: ”Chilla! Det är ju jag.” Petrus säger: ”Wow! Får jag också prova att gå på vattnet?” De andra lärjungarna skäms lite för Petrus. Jesus säger: ”Visst! Kom!”

Petrus stiger över relingen och går försiktigt två steg på vattnet. Sedan tittar han på vinden. Petrus säger ”Det här är ju omöjligt!” Vinden nickar elakt. Petrus börjar sjunka. Jesus sträcker ut handen och drar upp Petrus. Jesus säger: ”Petrus, varför tror du inte?” Jesus och Petrus stiger i båten. Vinden lägger sig. Petrus och de andra lärjungarna faller på knä och säger: ”Du måste vara Guds son.”

Illustration på förstasidan: Kevin Krejci

1 thought on “Läsdrama: Petrus går på vatten

Kommentarer inaktiverade.