Läsdrama: Äktenskapsbryterskan

Det här läsdramat använde jag vid morgonsamlingen för Sydsveriges och Västsveriges scouter vid lägret Patrullriks 2017.

I ett läsdrama utses frivilliga till alla roller, varefter de agerar utifrån berättelsen som jag läser.

Äktenskapsbryterskan

Roller

 • En kvinna -1
 • En man -1
 • En annan man -1
 • Jesus -1
 • Lärjungar -12
 • Arga män -7 stora scouter/ledare
 • Den argaste mannen -1 stor scout/ledare
 • Stenar – 8 små scouter
 • Husstolpar -2 vuxna
 • Solen – 1
 • Åsna – 1
 • Folket i Jerusalem – Alla andra

Manus

I Jerusalem bodde en kvinna som var gift med en man. De gick tillsammans in i sitt hus. Vad som händer där inne ser vi inte.

En dag gick mannen i väg för att arbeta vid flaggan. Kvinnan gick ut på promenad i Jerusalem. Solen sken. Ute på stan mötte kvinnan en annan man. De höll varandra i handen och gick tillbaka mot huset. Åsnan skriade bakom templet. Folket i Jerusalem tittade frågande på kvinnan och den andra mannen. Kvinnan och den andra mannen gick in i huset. Vad som händer där inne ser vi inte.

Folket i Jerusalem började viska till varandra om att kvinnan var med en annan man. Åsnan skriade. Arga män gick in i huset och hämtade kvinnan. De släpade kvinnan till Jesus. Jesus satt ner och ritade i sanden. Kvinnan snyftade. Solen snyftade.

Den argaste mannen frågade Jesus: ”Mästare, den här kvinnan har varit otrogen mot sin man. I lagen står det att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?”

De arga männen plockade upp var sin sten. De såg arga ut.

Jesus fortsatte att rita. De arga männen såg ännu argare ut. Den argaste mannen röt: ”Sluta rita!” Jesus slutade rita. Folket i Jerusalem tittade storögt på. Den argaste mannen sade: ”Lagen säger att sådana här kvinnor skall stenas. Vad säger du?” Jesus svarade: ”Vad då ’sådana här kvinnor’? Den av er som aldrig gjort något fel får kasta första stenen.

De arga männen funderade. Folket i Jerusalem höll anda. Den argaste mannen släppte sin sten och gick. De arga männen släppte sina stenar och gick. Folket i Jerusalem andades ut. Jesus sade till kvinnan: ”Vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?”
Kvinnan svarade: ”Nej, herre.” Jesus sade: ”Inte heller jag dömer dig. Gå nu hem och gör inte om det.” Solen dansade i glädje. Åsnan skriade.

 

Illustration på förstasidan: Harry Vale

27 thoughts on “Läsdrama: Äktenskapsbryterskan

 1. I simply wished to thank you so much once again. I’m not certain the things I could possibly have achieved without those tricks contributed by you concerning that industry. It was actually an absolute scary circumstance for me personally, nevertheless coming across this well-written form you dealt with it took me to jump with delight. I’m just thankful for your service and thus wish you comprehend what a powerful job that you are putting in instructing the others all through your web site. I’m certain you haven’t come across any of us.

Kommentarer inaktiverade.