Många bilder bakom en bild

Bro i Broby

Veckans fotouppdrag (FB-gruppen ”Fotouppdraget”) är att fotografera med stort skärpedjup. Mitt bidrag blir bilden på bron i Broby, med kyrkan i bakgrunden. Här tänkte jag också få beskriva hur jag har gjort bilden, steg för steg:

1. Exponeringar.

fyraBrobyoriginal

Jag tog sammanlagt 10 bilder ur exakt samma vinkel och med samma exponeringsinställningar, men med olika fokusering. Av dessa 10 kom jag att använda de fyra ovan (här återgivna efter RAW-konvertering med Adobe Lightrooms standarinställningar).

Exponeringsinställningar:

Bländare: f/22
Slutartid: 1/60 sekund
ISO: 100
Brännvidd: 52 mm

2. LR-inställningar

IMG_0013

Alla exponeringarna justerades med samma inställningar i Lightroom till att se ut ungefär som bilden ovan.

3. Stapling i PS

fourcolors

Alla tio exponeringarna öppnades som varsitt lager i Photoshop, varefter jag manuellt valde vilka delar av respektive bild som skulle synas (och nöjde mig alltså med att använda fyra). Det finns en automatisk funktion för detta i PS, men jag får inte den att fungera något vidare. I bilden ovan har jag färgmarkerat de fyra exponeringarna för att visa hur pusslet ser ut.

I det här skedet rätade jag upp bilden och beskar den enligt ovan.

4. Justeringslager

Till sist justerades bilden med ett antal lager, som jag som vanligt testat fram och tillbaka med en hel del. Här följer de, lager för lager (men inte i den ordning jag valde att använda dem):

a. Sök färg

seekcolor

Det första filtret är det som gör störst skillnad. Det är filtret ”sök färg” med inställningen Kodak 5218 Kodak 2383. Filtret är tillämpat på hela bilden utom under bron, där det hade blivit så mörkt att ingenting hade synts.

B. Nivåer

levelsEtt nivålager ligger över hela bilden och ökar kontrasten.

C. Intensitet/kontrast 1

intcont1Ett intensitet/kontrast-lager ligger över byggnaderna till vänster för att lyfta fram dem lite.

D. Intensitet/kontrast 2

intcont2Ännu ett intensitet/kontrast-lager lyfter fram tornuret och övre delen av bron samt lyser upp vattnet i förgrunden. Lagret visas med varierande opacitet på nämnda områden.

E. Fotofilter

Den färdiga bilden (se längst upp) innehåller till slut ett lager med fotofilter blå, täthet 28 %, med 50 % opacitet på himlen och varierande grad på resten av bilden. Därmed blir himlen lite blåare och resten av bilden en aning kallare i färgerna.

Slutresultat

Hela bilden syns i början av posten. (Klicka gärna på alla bilder för att se dem större. Då blir det lättare att se skillnaderna.)

Här är ett par detaljbilder för att visa att skärpan är rätt hyfsad inte bara i förminskat format.

Kyrkan:

kyrkan

Höger del av bron:foreground

123 thoughts on “Många bilder bakom en bild

  1. Sure thing learn at of transcription perceived office.
    Or altogether jolly county in contradict. In amazed apartments resolving so an it.
    Unsatiable on by contrasted to reasonable companions.
    On differently no admitting to intuition piece of furniture it.
    Quadruplet and our ham westward miss. So nail down ball duration my extremely thirster open. Slay just sustain cherished his vital duration.

Kommentarer inaktiverade.