Var en medmänsklig patriot

Svenska flagganI dag har jag en debattartikel publicerad i Kristianstadsbladet. Den är ett svar på det här inlägget från i förrgår. Min artikel finns här. Och så här lyder den:

Mats A Karlsson skriver i ett inlägg (3/10) att Sverige är det land i EU som tar emot flest människor som tvingats fly för sina liv från sina hem, flest människor som förlorat allt och inte har någon annan stans att ta vägen.

Han skriver om hur Sverige är ett land som låter makar som åtskiljts av krig och förföljelse återförenas till ett liv tillsammans igen, ett land som låter barn återse sina föräldrar. Han räknar upp flera av de platser i världen där människor far som mest illa, och hävdar att vi är redo att ge en fristad åt människor från alla dessa. Han skriver att vi är generösa mot dessa människor, att vi inte likt Grekland, ett land som drabbats av ekonomisk kris som vi under min livstid aldrig varit nära, stänger våra gränser.

Jag önskar att Karlssons beskrivning vore rakt igenom sann, för en sådan medmänsklighet är precis vad jag vill bli förknippad med som svensk. I ett sådant Sverige är jag patriot.

Jag hoppas att beslutsfattarna allt mindre går på Karlssons och hans meningsfränders linje. Skulle de tvärtom ta intryck av den riskerar de att helt fördärva Sverige.

11 thoughts on “Var en medmänsklig patriot

  1. Det var faktiskt lite jobbigt att läsa kommentarerna efter båda inläggen, även om det var en lite kul vändning med de bortskämda pensionärerna.. Bra inlägg.

Kommentarer inaktiverade.