Nya resande

PågatågFörr påkallade tågpatrullerande konduktörer uppmärksamhet med ordet ”nypåstigna”. Numera använder tågvärdar, biljettkontrollanter med flera funktionärer som ersatt konduktörerna oftast frasen ”nya resande”. Det är en förändring som jag tycker lite illa om, och ibland nästan tar illa upp av. När jag sätter mig på pågatåget mot Lund en torsdagskväll för att spela lite volleyboll är det inte första gången jag reser, det är inte ens första gången med det tåget. Jag ser mig faktiskt som en ganska van resenär, defintivt ingen nybörjare. Jag kan dock, med lite god vilja, sträcka mig till att tolka uttrycket som att jag är ny i relation till just den här resan. Jag var inte resenär för en kvart sedan, men nu är jag det. Alltså är jag en ”ny resande”.

Värre är det när jag är i slutet av en längre resa. Jag har tänkt tanken bland annat när jag kommit resande från Oslo eller Sälen och bytt tåg i Lund för den sista anslutningen hem till Eslöv. Jag har då suttit på bussar och/eller tåg mer eller mindre hela dagen och har bara de sista tio minuterna kvar när tågpersonalen kommer gående i mittgången och titulerar mig ”ny resande”. Då kan jag få lust att ignorera personen i fråga – jag är minsann inte någon ny resande vid det tillfället.

17 thoughts on “Nya resande

 1. Nu har du nog lite för lite att skriva om, bror… Här, jag ska ge dig några uppslag till nya texter:

  1. Libyens flagga är helgrön -snacka om dålig fantasi!
  2. Årets färg på barnvagnar är orange och kostar 600% mer än samma modell av fjolårets röda färg…
  3. Skillnaden på couscous, bulgur och quinon (eller vad det heter)

  Nu har du lite nytt stoff, säg till när det tryter nästa gång!
  /Chefen

   1. Libyen är mig veterligen den enda nation som har en enfärgad flagga. Det tyder väl inte på fantasilöshet, utan på nydanande? Sverige däremot kopierade bara danebrogen och satte nya färger på den, och alla trefältsflaggor ska vi ju bara inte tala om.
   2. Orange pigment framställs förstås ur saffran. Det är klart att det blir lite dyrare än rött som man kan göra av gammal överbliven lingonsylt.
   3. Det tredje ämnet skulle ju faktiskt kunna vara intressant att fördjupa sig i någon gång. Jag får erkänna att jag är sparsam konsument av alla varianterna.

Kommentarer inaktiverade.