Ruinerna i Aztec

Aztec Ruins
Aztec Ruins

Hur bodde Nordamerikas urinvånare? Min spontana association går till wigwamer eller tipier på prärien. Kulturellt tänker jag nomadstammar. När det gäller historisk arkitektur på den nordamerikanska kontinenten brukar hundraåriga byggnader betraktas som mycket gamla. Särskilt i Västern. Med det som bakgrund är det extra spännande att besöka en nästan tusenårig by, uppförd i sten på 1000–1200-talet. Ruinerna i Aztec är lämningar efter en sådan by. Den uppfördes inte av aztekerna, som de första vita besökarna trodde, utan av puebloindianer. Några bilder på ruinerna och på en rekonstruerad Kiva – en sorts kultbyggnad – blev det när vi stannade till i norra New Mexiko på bröllopsresan. Bilderna finns här.

231 thoughts on “Ruinerna i Aztec

  1. Kanske mer intressant historiskt sett, men mitt pojkbokshjärta klappar fortare då jag drömmer om siouxer och cherokeser. För att inte tala om mohikanerna! Och apacherna som nog höll till nere i ”dina” trakter 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *