Sevärdhetskyrka

Finja kyrka

Är det positivt med ”sevärdhetskyrkor”? Det egna pastoratets äldsta kyrka, Finja kyrka, är för närvarande skyltad som en sådan. Det innebär att den är eftermiddagsöppen på vardagarna under ett par veckor nu i juli samt att där finns en inspelad guidning att tillgå. Visst kan det vara trevligt, men är det som museer vi vill se våra kyrkor?

Vid den gångna söndagens ”Sommarkväll i Eljalt” ställde kollegan Daniel Biel, präst i Hässleholms församling, retoriskt den frågan. Svaret för den troende ter sig självklart. Kyrkobyggnader skall inte vara museer; de skall vara andliga hem för levande församlingar.

Men sedan vände Daniel på det hela med hänvisning till Johannesevangeliet 13:35 där Jesus säger: ”Alla skall förstå att ni är mina lärjungar om ni visar varandra kärlek”. Om vi som kristna älskar varandra, om vi verkligen följer Jesu förebild och bud, så kommer människor att se det och de kommer att förstå att vi är hans lärjungar. En kyrka där de kristna lever som de lär är en kyrka som är värd att se, en sevärdhetskyrka. Tänk vilken storslagen målsättning det kan få vara för oss att vara en sevärdhetskyrka, inte som museum utan som Kristi kropp i världen.

456 thoughts on “Sevärdhetskyrka

 1. Jag vet inte exakt hur det ska utformas, men jag tänker att en inspelad guide på ett snyggt sätt borde kunna väva in förkunnelse. En kyrkobyggnad vittnar också om evangelium och vid ett tillfälle likt ovan handlar det om att lyckas visa på det för besökarna. Utformat på ett bra sätt tror jag nog det kan vara meningsfullt.

  1. buongiorno, mi chiamo Tiziana Rosati vorrei complimentarmi con te per le foto che ho visto su Wikimedia, e che ho usato per la mia pagina fb
   https://www.facebook.com/pages/Fiori-Forchette/374239332676602?bookmark_t=page
   in particolare il fiore della pulsantilla… bellissimo!!!
   gestisco anche un sito internet http://www.fiori-forchette.com mi piacerebbe che tu lo visitassi e se ti piace puoi mandarci delle tue foto che noi pubblicheremo……grazie per il lavoro che fai e se ti fa piacere puoi chiedermi l’amicizia qui su fb, accetterò volentieri, ti ringrazio e ti auguro buona giornata.
   scusa se ti scrivo qui ma non ho trovato altri indirizzi

 2. Hej!
  Hittade dig under mitt arbete med en biografi över min mormors bror, Harald Sörensen Ringi. Din bild av koret i Helga Trefaldighets kyrka i Uppsala är mycket vacker och jag tänkte ta fasta på ditt löfte att få använda den i boken. Harald har ju gjort altaruppsättningen förutom statyn Mor. Dessutom också tavlan på predikstolen. Han var god vän med Nathan Söderblom, som säkerligen har hjälpt till vid anskaffandet av Haralds konstverk. Med varma sommarhälsningar från Marianne. PS. jag har skrivit några böcker om Kristus Konungens katolska kyrka i Göteborg som du kan finna information om på min hemsida.

 3. [url=http://cialis25.com/]cialis online buy[/url] [url=http://elimite30.com/]elimite cost[/url] [url=http://prednisone60.com/]prednisone[/url] [url=http://colchicine5.com/]colchicine drug[/url] [url=http://azithromycin1.com/]azithromycin[/url]

Kommentarer inaktiverade.