Tre barns självbilder

Dagens predikan i EFS missionshus i Röke och i Västerkyrkan utgick, förutom från dagens evangelietext, också från ett möte mellan tre barn på en lekplats utanför Malmö i torsdags. Två av barnens farbror är en bekant till några bekanta och rapporterade om meningsutbytet på Facebook. Den tredje pojken, 5–6 år gammal, presenterade sig med att säga att hans pappa äger två hotell i Orlando i Florida. Joel, 6 år, meddelar att han är laktosintolerant. Gabriel, 3 år, talar då om att han är värdefull. Tre olika presentationer, tre olika definitioner av självet som är så centrala att de lyfts fram som första introduktion.

Jag har en pappa som äger sanden och vattnet runt alla hotell i hela Florida. Han äger solen som värmer där, liksom molnen här som får mig att vilja åka dit. Min far i himlen har precis allting i sin hand. En sann definition av mig och av dig är att vi har en pappa som äger allt, som har full kontroll.

Jag har ett handikapp som är värre än Joels laktosintollerans. Jag är drabbad av kronisk egoism. Ibland verkar jag kunna hålla symtomen under någorlunda kontroll, men ofta är de pinsamt tydliga. Jag älskar sällan min medmänniska lika mycket som mig själv. Åtminstone gäller det de flesta medmänniskorna. Jag brister ständigt i omsorg om dem som har det sämre än jag. En sann, om än föga smickrande, definition av mig är att jag är en syndare. Jag är dessvärre tämligen säker på att den definitionen också fungerar för dig som läser det här.

Jag är förlåten. Jesus gick i döden för mig och för dig. Den viktigaste definitionen av vem jag är är att jag är värdefull, älskad av Gud, friköpt och förlåten. Den definitionen vilar på tron på Jesus och finns tillgänglig för dig med. Jag behöver därmed inte prestera stordåd för att bli värdefull. Jag är det redan. Du med.

 

Ovanstående är några korta tankar ur dagens predikningar. Den första finns på EFS i Rökes webbplats om du vill lyssna.

12 thoughts on “Tre barns självbilder

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *