Ytlighetsdrottning lotsade genom dop

Bild från ett tidigare tillfälle av Frankie Fouganthin. Klicka för licens och annan info.I dag har Sveriges yngsta prinsessa och förmodligen framtida monark tagits upp i den kristna kyrkan genom dopet. Dopet är i den lutherska kyrkan ett av två sakrament, en oerhört viktig rit med djup innebörd. Som programledare för TV-sändningen av evenemanget väljer då SVT sin egen ytlighetsdrottning, Ebba von Sydow. Under en ganska lång sändning hinner man i analysen efter dopet behandla gästers och kungafamiljs val av kläder, skor och smycken. Man hinner också konstatera att den döpta hållit sig lugn under hela gudstjänsten. Men innehållsanalys saknas helt. Man anknyter inte ens till det kyrkliga hattpåbudet för kvinnor i samband med att man diskuterar huruvida det är acceptabelt eller ej att utelämna hatten.

Inte ett ord om dopets innebörd.

Inte ett ord om doptalets innehåll.

Inte ett ord om att ärkebiskopen frångick kyrkohandbokens normalformulering vid välkomnandet och därmed eventuellt felciterade Bibeln. Ingen stor sak teologiskt, tycker jag, men med en annan programledning hade det i alla fall uppmärksammats i stället för åtminstone någon av upprepningarna av vilket smyckesval kronprinsessan gjort.

Av akten kommenterades dock att kronprinsessan ”talat” i kyrkan. Sedan visades bilder av när hon bad tackbönen med kyrkohandbokens normalformulering.

Sista minuten av sändningen ställer von sydow till slut frågan om den religiösa innebörden. Gästen som får frågan förstår den dock inte och minuten blir bara lite svammel som avbryts och programmet avslutas.

Jag tror knappast att Ebba von Sydow skulle få kommentera en landskamp i fotboll, och då endast analysera snittet på landslagsdräkten, förbundskaptenens stilnivå i klädval, publikens hattval etc. Allt detta kan förstås kommenteras, men om det blev det enda som nämndes skulle åtminstone jag stänga av. Skulle en straff dessutom kommenteras med att ”nu fick Zlatan också sparka på bollen” så skulle det förstås kunna liknas med att kronprinsessan ”talade i kyrkan”. Varför får det fungera så här när man sänder en gudstjänst?

(Jag kom in sent i sändningen och kanske var inledningen mycket initierad. Att man i så fall inte återkom till detta en enda gång under den långa stund jag tittade förvånar, men är det så kommer jag förstås att kommentera när SVT hunnit lägga ut det hela på Play.)

83 thoughts on “Ytlighetsdrottning lotsade genom dop

Kommentarer inaktiverade.