Lewis och kyndelsmäss

I söndags var det Kyndelsmässodagen, då Svenska kyrkans evangeliebok anger ”uppenbarelsens ljus” som tema. Det är den sista söndagen i jultiden och evangelietexten handlar om Symeon och Hanna som i Jerusalems tempel får möta spädbarnet Jesus. Med den helige Andes hjälp ser de mer än ett barn; de ser en annan verklighet, en verklighet som kräver ett uppenbarelsens ljus för att vi skall kunna uppfatta.

Lucy i C.S. Lewis berättelse om häxan och lejonet får också se en annan verklighet, men får uppleva det smärtsamma i att inte bli trodd när hon berättar om den. Inte ens Edmund, som själv sett den, erkänner att den finns – han är nog för rädd för vad de äldre och ”klokare” syskonen skall tro annars.
Har du sett den andra verkligheten som Guds rike innebär? Vågar du berätta om den för dem som inte sett den? Om du inte sett den, vill du då vänta vid garderobsdörren eller i templet tills Gud visar den för dig? En bra garderobsdörr att vänta vid är en Alpha-kurs.
Detta var ett koncentrat av min predikan från i söndags. I sin helhet finns den att lyssna på HÄR.

47 thoughts on “Lewis och kyndelsmäss

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *