Antje om SD

Antje Jackelén. Foto: Kenneth Ruona.Förra veckan höll biskop Antje visitation i Västra Göinge. Vid en storsamling med kontraktets anställda och förtroendevalda intervjuades hon om än det ena och än det andra. Bland annat fick hon frågor kring de värderingar som genom Sverigedemokraterna fått fäste i såväl riksdagen som många kommunledningar, inte minst i Göinge. Biskopens kortfattade analys, så som jag uppfattade den, byggde på att det måste hända något när den sekulariserade svensken ser muslimska invandrare som låter sin religiösa tro få påverka såväl ställningstaganden som livsstil. Det tråkiga är när den gnagande insikten om att man gått miste om något leder till ett avståndstagande från dem som tycks ha detta ”något” kvar. Tänk så mycket bättre det vore för alla parter om man i stället sökte återvinna det förlorade.

Själv har jag ofta berättat för folk om den lunchrast då jag som skolpräst i Eslöv satt på Ekenässkolans numera nerbrända fritidsgård Röda huset och samtalade med några elever. De flesta var av utländsk härkomst och berättade i tur och ordning vilken religion de tillhörde. Det var flera muslimer, någon katolik och någon kristen av ortodox tillhörighet. Efter en liten stund vände sig en ljushårig, ”helsvensk” tjej till mig och frågade vilset: ”Vad är jag?”

21 thoughts on “Antje om SD

  1. Jag håller med. Kristendomen måste stärkas i Sverige och få en tyngre roll igen.

Kommentarer inaktiverade.