Riktig jul utan snö

Norra Skåne har under helgen haft en webbfråga om huruvida det blir någon riktig jul om det inte kommer snö. Sista gången jag kollade innan frågan försvann hade den fått drygt 430 svar, varav 55 procent nej. Mer än hälften av de som svarat menar alltså att det inte blir någon riktig jul utan en nederbördsform som är synnerligen ovanlig på den plats där Jesus föddes. Frågan är ju knappast ny eller unik för Norra Skåne heller. En googling på ”ingen riktig jul utan snö” ger till exempel 5760 träffar.

Snö kan vara vackert och stämningshöjande, skinka, lutfisk och chokladpraliner är gott, granar och pepparkaksbak luktar jul och att umgås med släkt och familj är värdefullt, men det enda som definierar julen är att Gud blev människa.

24 thoughts on “Riktig jul utan snö

 1. Min mamma har lärt mig att man skall sova om nätterna! Har inte Din mamma gett Dig denna kunskap? ;D

 2. Vill bara önska pastorn en välsignad Jul. Tänk att Jesus kom till världen. Det är väl den största bästa julklapp vi någonsin kan få! Tror att Du är en person som glädjer många, många människor. Allt gott till Dig!

 3. [Att skilja åt,]Visste du om följande fakta?:
  Den historiska personen som det står skrivet om i originalversionen av ”Matteus” hette Ribi [det var hans titel] Yehoshua. Hans namn redigerades av hellenister till ”Jesus”.

  Ribi Yehoshuas – Messias – ursprungliga undervisning var i enlighet med direktiven i ”Moseböckerna” och den förvrängdes sedan av hellenister [not 1]. Den förvrängda undervisningen finns nu att läsa i ”Matteusevangeliet”. Ribi Yehoshuas – Messias – efterföljare hette Netzarim [försvenskat till ”nasaréer”] och de gjorde sitt bästa att praktisera direktiven i ”Moseböckerna” icke-selektivt; och för att följa Messias idag krävs det att man gör sitt bästa att praktisera direktiven i ”Moseböckerna”.

  Direktiven i ”Moseböckerna” – som Ribi Yehoshua och Netzarim följde [och som Netzarim följer även idag] – förbjuder firandet av andra religioners högtider och den kristna julen är en sådan. Den firades aldrig av Ribi Yehoshuas efterföljare Netzarim. [2] Att fira jul är antitesen till att följa Ribi Yehoshua – Messias [2].

  1. Bevis för alla påståenden gjorda i detta inlägg finns på ovanstående Netzarim-hemsida.

  2. http://www.netzarim.co.il ; klicka på“History museum” (vänstermenyn); Times and seasons (toppmenyn)

  1. Att Jesu namn var semitiskt snarare än grekiskt torde vara allmänt känt. Inte heller har jag några invändningar mot att han skulle ha hållit tämligen hårt på Mose lag – inte en prick av den skall förgås, sade han. Det var därför han gav sitt liv för oss, så att Gud kan benåda var och en som tror utan att rucka på lagens bokstav. Straffet är redan utdömt och han tog det på sig själv.

   De så kallade bevisen på den länkade sidan har jag stött på förr och ger inte så mycket för. Ett par exempel:

   1. Julgranen går inte tillbaka på Ashera-pålen, så att argumentera mot bruket av denna för att få bort julgranen är att slåss med halmdockor.

   2. Etymologin som kopplar jul till hjul, och därmed soldyrkan, betraktas inte som sannolik av språkforskare.

   Resten av sidan orkar jag tyvärr inte läsa på grund av alla störande överstrykningar och blandade färger och typsnitt.

Kommentarer inaktiverade.