Rohan och Gud

Möte med drakeJag läser för närvarande fantasyförfattaren Melanie Rawns böcker, just nu The dragon token i serien Dragon star. I boken The star scroll i den tidigare serien Dragon prince lämnade jag ett bokmärke vid ett citat som jag tyckte var väldigt bra. Nu när jag har ett bra forum att dela med mig av det via så har jag letat upp textstycket. Det är en av bokseriernas karaktärer som beskriver en av huvudpersonerna, prins Rohan, i berömmande ordalag:

”What you have to understand about him is that he’ll never use us. He knows exactly what we’re made of, our strengths and weaknesses, and makes his own plans accordingly. But he’ll never trap us into doing things. It was done to him and he hated it. With Rohan, you’ll never do anything for him that you wouldn’t have done of your own will. He won’t twist you all awry getting you to do what he wants. But because he knows who and what you are, you’ll do it anyway.”

Beskrivningen av Rohan i textsnutten ligger nära en beskrivning av Gud. En av de filosofiskt svåra frågorna kring en allvetande Gud är huruvida en sådan Gud lämnar något utrymme för mänsklig fri vilja. Om Gud redan vet vad som skall hända, om han redan känner till min framtid, har jag då över huvud taget något val? Jag tycker att Rawn i sin formulering ger antydan till ett svar: ”Gud kommer inte att styra dig mot din vilja till att göra något han redan har bestämt, men eftersom han känner dig och vet hurdan du är kommer du att göra det ändå.”

Jag har läst en del om Melanie Rawn på nätet för att försöka hitta något om hennes egen tro, men har inte hittat något. Om någon vet får ni gärna lämna en kommentar.

314 thoughts on “Rohan och Gud

Kommentarer inaktiverade.