Jesus på tronen

På konfirmandlägret har vi en vandringspokal i form av en sombrero som varje dag får bäras av någon som utmärkt sig dagen innan. Den ger bland annat rätt att gå före i alla köer. Den kan till exempel delas ut till någon som gjort något särskilt snällt eller klantat till något på ett roligt sätt. I går gick den till en konfirmand som vid undervisningen öppnade mina ögon för en sak som jag inte tidigare tänkt på.

Konfirmanderna hade i uppgift att gruppvis göra en lista över de åtta helgdagar som de skulle beteckna som viktigast under året. Påskdagen fick förstaplatsen hos de flesta, med viss konkurrens av juldagen och långfredagen. Klokt. Men högt upp på flera listor placerade sig till min förvåning Kristi himmelsfärds dag. När jag frågade varför svarade någon att Jesus måste lämna jorden för att vi skulle kunna få helig Ande. Bra svar! Men ännu intressantare resonerade den sedermera sombrerobärande ynglingen, som sade ungefär:

Genom att Jesus steg upp till himlen kunde nåden komma i funktion.

Jesus måste ju stiga upp i himlen för att kunna sitta på Gud faders högra sida, den plats från vilken han har position att döma levande och döda. Med Kristus på den positionen kommer nåden i funktion.

Om jag skulle göra en sådan lista som konfirmanderna fick i uppgift att göra så skulle Kristi himmelsfärds dag nu ha klättrat på listan.

110 thoughts on “Jesus på tronen

Kommentarer inaktiverade.