Pappas sista gudstjänst

pappa

I dag har jag, som ofta, predikat i gudstjänsten i EFS missionshus i Röke. Mötesledare var min far, Bengt Castor. Pappa inledde gudstjänsten med att tala om att det för honom var en vemodig gudstjänst, för det var den sista som han stod som mötesledare i, och därmed förmodligen hans sista offentliga utläggande av Guds ord. Så har han beslutat, med stigande ålder och sviktande skärpa som motivering. Det fick bli en fin avslutning där han i inledningen markerade vem som är subjektet i sången ”Det lilla ljus jag har”. Det är inte jag som skall låta ljuset lysa klart, det är inte jag som inte skall sätta det under skäppan, det är ju inte ens jag som har tänt det. Det är Gud som låter sitt ljus lysa i och genom oss och han vill inte sätta dig under skäppan utan har placerat dig där han vill låta dig lysa.

Med anledning härav, ett öppet brev till min far:

Tack pappa.

I sisådär 50 år har det varit naturligt för dig att stå framför folk och prata om Jesus. Du har stått inför tusentals folkhögskoleelever, ytterligare en stor mängd konfirmander, massor av kyrkoförsamlingar och bibelstudiegrupper. Tilltalet har hela tiden varit intellektuellt ärligt och nyfiket, och samtidigt mer nära och personligt än nästan någon annan förkunnare klarar av. Grunden har varit en kärlek till och kunskap om bibelordet, där Jesu egna ord har varit viktigare än samtidens idéströmningar. Och såväl undervisning som förkunnelse har berört. Åtskilliga är de som räknar din livsinsats som en avgörande pusselbit för deras egen tro.

För mig är du den person jag alltid haft lättast att lyssna till, som barn, tonåring och vuxen. Du är tveklöst min främsta förebild som förkunnare och som lärare.

Tack för det du i din uppgift fått betyda för mig och för andra. Och tänk att i din ålder var Mose ännu bara en landsflyktig mördare. Gud kan kalla till nya uppgifter när och var som helst.

65 thoughts on “Pappas sista gudstjänst

 1. Fantastiskt bra skrivet om Bengt. Och inte en enda överdrift! Jag minns ju vad Bengt förkunnade för 40 år sen och en del av detta tänker jag på fortfarande. – ”Och tänk att i din ålder var Mose ännu bara en landsflyktig mördare. Gud kan kalla till nya uppgifter när och var som helst.” Halleluja!

 2. Bengt dina GT lektioner kommer jag aldrig glömma. Själva innehållet i detalj är inte så aktuellt i minnet men sättet som du fick GT att bli levande är.

 3. Så fint skrivet!
  Jag minns Bengts fantastiska förmåga att undervisa från GT på ett sätt som fängslade oss elever på bibellinjen Hjälmared. ( -77)
  Hälsa honom så gott!

 4. Modigt av din far. Och även om jag aldrig fått glädjen att höra bärs hans arv vidare i bibelskolan å allt som han vart med å byggt upp genom andra. På så sätt förkunnar han ju vidare även efter det att han modigt väljer att avstå att predika mer.

 5. Håller verkligen med dig Daniel, din far är en man som under de gångna åren verkar ha haft och har en förmåga att se och beröra de han möter på ett speciellt sätt. Så mycket hjärta, känsla och humor i det han gör säger. Fina, goa Bengt <3

 6. Bengt är en av de personer som jag alltid kommer att minnas med glädje både från konfirmationstiden men även senare i livet! ❤

 7. David, vilken fin och träffsäker bild du tecknar av din far Bengt. Instämmer fullständigt i det du skriver om min kollega under mer än trettio år. Hälsa honom så gott.

Kommentarer inaktiverade.