Om kyrklighetsstatistik

I ett aktuellt nummer av Kristianstadsbladet finns en intervju med mig publicerad med anledning av min medverkan i TV-programmet ”Tro, hopp och kärlek”. Tidningsartiklar innehåller, är min erfarenhet, alltid en massa fel. Det är mycket sällan som jag har läst en tidningsartikel, där jag har inblick i bakgrunden, som inte till stora delar består av journalistens gissningar och slutsatser eller missförstånd. Så även i det här fallet. Artikeln är dock positivt och trevligt skriven och inte värre än hur det brukar vara, men ett kort avsnitt om statistik vill jag kommentera.

Kyrklighet i Eslöv respektive Röke

För mig är det viktigt att statistiska uppgifter är korrekta. I artikeln citeras jag säga: ”I Eslöv räknade jag ut att 0,6 procent av befolkningen besöker de olika samfunden. Motsvarande siffra i Röke är 30 procent.” Någon sådan beräkning har jag inte gjort och det citerade har jag aldrig sagt. Däremot uppskattade jag att cirka 0,6 procent av befolkningen i Eslöv gick i någon söndagsgudstjänst en normal söndag (alltså inte storhelg, i samband med vigsel etc.) i alla stans kyrkor sammanlagt, och att motsvarande andel i Röke är ungefär 30 procent. Det är, särskilt i Eslöv, stor skillnad mellan hur många som besöker gudstjänster en given söndag och hur många som besöker något samfund.

Att många av dem som besöker vårt missionshus inte bor i Röke by innebär förstås att mer än 70 procent av de faktiska invånarna inte kommer till oss, men rent statistiskt har vi ett gudstjänstbesökande som motsvarar cirka 30 procent av bybefolkningen. Precis som siffrorna inte tar hänsyn till om några gudstjänstbesökare är tillresta ger de ingen information om hur många av respektive orts invånare som reser till grannorter för gudstjänstbesök.

Att det föreligger en kraftig skillnad mellan Eslöv och Röke är uppenbart. Den beror nog delvis på skillnaden mellan stad och landsbygd, men det är inte hela förklaringen. Att det går en religionssociologisk gräns genom centrala Skåne (jag brukar säga Höör) torde vara ganska vedertaget. Det märks på såväl direkt som indirekt kyrksamhet, där jag med indirekt kyrksamhet menar kyrkornas och trons påverkan på samhället i stort såväl praktiskt som värderingsmässigt. Gudstjänstbesökandet i Hässleholm, som är ungefär jämnstort med Eslöv, är, om än procentuellt sett mycket lägre än i Röke, flera gånger mer omfattande än i Eslöv.

Flytta till södra Skåne

En slutsats av statistiken kan vara att uppmuntra dig, som är kristen och vill bo i Skåne, att bosätta dig i till exempel Röke eller Örkelljunga om du är utmattad i din tro och behöver ett stabilt kristet sammanhang att växa i. Om du däremot vill utmanas, göra skillnad och nå ut med evangeliet skall du flytta söder om Höör. I mindre församlingar kan en enda inflyttande familj som vill engagera sig vända en nedåtgående trend och, förutom att möta nya människor utanför kyrkorna, ge nytt hopp åt dem som redan finns med. Det sistnämnda kan faktiskt vara en tillräcklig uppgift.

Sedan finns det förstås mycket evangelisationsarbete att utföra även norr om Höör.

 

2 523 thoughts on “Om kyrklighetsstatistik

 1. Så sant David. Härifrån Kvidinge kan jag på min morgonpromenad se skogskanten som markerar gränsen mellan skogslandet och slättlandet. Gränsen för kyrkligheten är lika skarp här. Ständigt böneämne!
  Jag tycker det är strongt av dig att medverka i Tro, hopp och kärlek. Jag tycker de har fångat dig väl som person. All välsignelse med det och allting annat!

 2. Vad härligt att få berätta att du får gör en ny beräkning….i. Pingstkyrkan har vi nästan dubblerat gudtjänstbesökarantalet, som inte var så stort innna kanske men som nu mera växer. Tacksam till Gud för vad han gör i Eslöv o människorna här. Härligt att höra att ni har 30% som kommer för att höra gudsordet varje vecka.

 3. Jag måste säga att jag blev chockad när jag hörde dig säga din princip ang sexualitet t ex i kvällens tv-program; jag trodde bara några få ”kvarlevor” i 80- eller 90-årsåldern inom prästskrået var så fanatiska! Som medlem i Svenska kyrkan stör det mig verkligen måste jag säga. Måste inte en präst följa med sin tid?! Dessutom; jag tycker det är fel att du inte sökt själv utan blivit tillfrågad av SVT och eg inte är intresserad av att hitta en partner! Du vill bara utnyttja mediet till att övertyga tvivlare och få nya församlingsmedlemmar, det finner jag djupt osmakligt. Har du inga principer ang det?? Falsk marknadsföring minst sagt.

 4. Språkdräkt? Märkligt ord som jag aldrig hört förut……….Jag blev oerhört illa berörd och även ledsen å den tjejs vägnar som du badade med i gårdagens program och kränkte med dina ord om skilsmässa. Du vet inte anledningen till hennes skilsmässa: skulle hon stå ut med t ex att bli slagen?? Skulle hon stå ut med att ha en otrogen man?? Måhända kan barnen bli vilsna ibland då de behandlas som paketer som blir skickade hit och dit, det kan jag tycka ibland, men nog mår de betydligt bättre än att leva med två föräldrar som bråkar jämt eller t o m slåss! Det som är kolossalt viktigt för mig att få klarhet i är huruvida merparten av prästerna inom svenska kyrkan står för dina extrema åsikter för i så fall tackar jag för mig och vill absolut inte vara med i något sådant samfund där man ser ner på människor! Med andra ord; hur representativ är du eg för svenska kyrkans präster?? Har du något hum om det?? En präst är för mig inte på något sätt förmer än alla oss andra och bör verka i den verklighet som vi i vår moderna tid lever i och vara fullt medveten om de situationer som uppstår i dagens samhälle, inte enbart ägna sig åt att predika om en sträng gud med en massa förbud och gömma flyktingar medan svenska hemlösa helt glöms bort. Dina åsikter ÄR onekligen oerhört extrema, det måste du väl ändå vara medveten om?!

 5. Sollan,

  Du drar väldigt långtgående slutsatser om hurdan jag är, vad jag står för, hur jag bemött Eva, vad hon har för bakgrund, hur vi har diskuterat den, hur jag predikar och hur jag förhåller mig till samtiden. Dessutom antyder du att jag anser att präster är förmer än andra och att jag ser ner på människor. Alltihop utifrån ett klipp på cirka tjugo sekunder från ett längre samtal. Och DU kallar MIG extrem, fanatisk och dömande?

  I det klipp som trots allt kom med inledde jag med att säga att jag å ena sidan har en principiell tankeväg och å andra sidan är pragmatisk. Att den andra sidan inte kom med borde antyda att inte allt jag tänker i frågan rymdes inom de tjugo sekunderna.

  Jag vet mycket väl att det kan finnas massor med orsaker för skilsmässa, och ibland är det säkert den bästa vägen att gå. Jag tror ändå inte att skilsmässa är enligt Guds vilja generellt. Och jag tror att Guds vilja ligger i linje med vad som är bäst för människor. Det gör datingsituationen komplicerad, men om jag hade varit så hård som du påstår i min ståndpunkt så hade de frånskilda kvinnorna inte varit med i programmet.

 6. Vet du vad, Daniel? Du är en mästare på att slingra dig hela tiden och skylla på andra! Journalisterna ljuger och likaså är tv-programmet helt fel klippt. Du har aldrig tänkt på att den som törs föra fram kritik är värd respekt och att det är hur du uppfattas i egenskap av präst som är viktigt då du faktiskt representerar svenska kyrkan?? Är inte församlingsmedlemmarnas åsikt värd något i dina ögon alls?? Eller är du inte van vid att någon törs ifrågasätta dig i egenskap av just ditt yrke? Om jag uppfattar dig som jag gör så innebär det att jag är långtifrån ensam om det! Tycker du verkligen att det är bra att en sådan som du då representerar svenska kyrkan och i och med skrämmer bort (!) människor?? Du svänger dig med en massa fina ord också och uttrycker dig nedlåtande. Jag förstår faktiskt inte hur du kan ha de åsikterna i ett modernt samhälle utavidag och sedan rycka på axlarna och säga lite nedlåtande med en fnysning till de som törs kritisera dig att vi är dumma i huvudet och inte kan så många fina ord och därför är inte värda att tas på allvar och respekteras. Vi kan inte tolka din medverkan och vad du själv uttrycker i tv på ett för dig tillfredsställande sätt och därför så accepteras inte våra åsikter. Du är som präst inte förmer än andra och du ska som präst visa MER förståelse och medmänsklighet. Du har heller inget som helst monopol på att läsa och/eller tolka Bibeln! Om du kan leva med att bryta mot dina egna principer hur tror du det känns för en ev framtida partner till dig? Som om du tar det näst bästa………..för att du inte kunde finna någon i din ålder utan barn och en skilsmässa bakom sig?! Predikar du för konfirmanderna om att bevara oskulden till de gift sig?! Två av dina kolleger i tv-programmet som delar ditt yrke är frånskilda och har barn, hur tacklar du det eg? Man kan inte göra som Stefan Löfvén gå samtidigt åt både höger och vänster men det är vad du försöker göra. Att vara präst innebär väl ändå att leva enl sina principer som just därför verkligen bör rimma med vårt moderna samhälle och inte 1700-talet.

 7. Av vilken anledning vägrar du att bemöta mig med respekt och att svara på min fråga om hur pass representativ du anser dig vara för svenska kyrkan??? Brukar du slänga ut (!) församlingsmedlemmar som törs kritisera dig???

 8. Sollan,

  För mig framstår det som att du inte förstår vad jag skriver och själv förstår jag inte varifrån du får det mesta du skriver. Därför tycker jag inte att det känns meningsfullt att föra det här samtalet på det här sättet. Kanske är det lättare om vi samtalar öga mot öga. Om du vill det får du gärna kontakta mig så bestämmer vi en tid. I den här formen lämnar jag dock samtalet och kommer alltså inte att svara mer.

  Ytterligare inlägg från dig med synbart huvudsyfte att tala om vilken dålig präst jag är kommer att raderas. Men, som sagt, vill du ärligt samtala så är du välkommen att höra av dig.

 9. Sollan!

  Jag blir så ledsen när jag läser detta! Det är uppenbart att du inte känner David.
  Jag har förstått att många upplevde mitt och Davids samtal som att jag tog illa vid mig. Men sanningen är att det är klippt för att kortas ner.
  Vi hade ett bra samtal och David har inte på något sätt bemött mig illa!
  Hans syn på äktenskap är nog den synen vi många skulle vilja känna. Vem vill ha skilsmässor och jobbigheter! I bland är det oundvikligt och det framkommer också i vårt samtal. Dock inte i tv. David har dock för oss alla gång på gång förklarat att med rätt kvinna så kan det funka ändå.

  Döm inte utan sanningen! Döm aldrig helst…
  Man vet sällan bakgrunden till människors agerande.
  Var försiktig i din kritik och lyssna på svaret!

  Med vänliga hälsningar/
  Eva (hon i tunnan)

 10. [url=http://nolvadex.recipes/]nolvadex[/url] [url=http://buysildenafil.ooo/]sildenafil[/url] [url=http://serpina.us.com/]buy serpina[/url]