En massa Andreaskyrkor

Andreaskyrkor

Vid årsskiftet fanns det en förgreningssida på Wikipedia som hette Andreaskyrkan. I den listades sju kyrkor i Sverige och en i Finland. Dessutom fanns sidan Sankt Andreas kyrka, med namnet på fem svenska kyrkor och åtta kyrkor i andra länder.

De listorna fick bli mitt första lite större Wikipediaprojekt det här året. Nu finns i stället listan Kyrkor uppkallade efter Andreas, som, när jag skriver detta, består av namnen på 639 kyrkor från hela världen. De flesta saknar artiklar på svenska Wikipedia och en del kommer nog aldrig att få det, men för den som av någon anledning vill se en lista på Andreaskyrkor är den nog den mest kompletta på Internet, trots att jag saknar kyrkor i flera länder där det rimligen finns många, främst i Sydamerika.

För mig är nog artikeln ett personligt rekord: 642 fotnoter med källhänvisningar.

(Och ja, jag inser att listan är fullständigt ointressant för nästa alla, men jag har lite svårt för artiklar som nästan bara nämner Sverige i ett uppslagsverk som eftersträvar ett globalt perspektiv.)

19 thoughts on “En massa Andreaskyrkor

Kommentarer inaktiverade.