Första turneringen med digital klocka

På tisdagskvällen körde årets klubbmästerskap igång på schackklubben i Hässleholm. För första gången spelas turneringen med digitala klockor. Själv har jag bara använt sådana för blixtspel, men sin verkliga styrka har de faktiskt i långpartier. Genom att man i stället för att få sig all tid tilldelad från start får man, med de inställningar vi använder, lite extra tid efter varje drag. Vid kvällens parti hade jag sålunda 90 minuter plus 30 sekunder per drag. Med sådana inställningar kan man aldrig hamna i ett läge där spelarna måste idiotflytta med enstaka sekunder kvar på klockan. I stället har man alltid minst en halv minut på sig för varje drag, också när tiden nästan är ute.

Vi blir nio spelare som gör upp om mästerskapet. Jag är, tror jag, sjunderankad, men fick ändå spela som favorit i första partiet: