Rubiktalang

Rubiks kub. Vektororiginal av Booyabazooka. Klicka för licensinfo.I helgen har årets upplaga av TV 4:s program Talang nått sin kulmen i och med finalavsnittet. Segrade gjorde Simon Westlund som i deltävlingarna löst Rubiks kub på olika sätt. I finalen löste han den med förbundna ögon på cirka en minut. Det är imponerande – mycket imponerande. Men det är inte unikt. Faktum är att det tävlas i att lösa kuben på olika vis och det finns officiella rekord, även i blindlösning. Nämnde Simon ligger på 57:e plats i världsstatistiken med en tid på 1.15,91 (då ingår tiden för memorering, vilket inte ingick i tiden vid Talangfinalen). Världsrekordet lyder på 30,90 sekunder och innehas av mexikanen Gabriel Alejandro Orozco Casillas (kolla video på rekordet). Det är faktiskt så att Simon Westlund inte ens är snabbast i Sverige; Arvid Skarries (Alingsåsare!) rekord lyder på 57,21.

När det gäller att lösa kuben utan ögonbindel finns Westlund inte med bland de hundra bästa i världen. Det gör däremot svensken Joar Mellström på 43:e plats med tiden 8,50 sekunder (rekordvideo).
I semifinalen löste Westlund en av sina kuber med bara en hand. Det är han Sverige-etta på med tiden 13,22, vilket placerar honom på sextonde plats i världen. Även Sverige-tvåan Gunnar Krighar ett rekord under 14 sekunder.
I kvalet löste Westlund kuben med fötterna. Det är han näst snabbast i Sverige på, och tjugoetta i världen.
Följaktligen är Simon Westlund fantastiskt duktig på något som de flesta inte alls klararav. Men frågan är hur det skulle ha gått i talang för någon annan som ställt upp med något annat tävlingsmoment och rakt av utfört detta – dessutom utan att vara bäst i världen eller ens i Sverige på det. Hade Michel Tornéus kunnat vinna Talang genom att hoppa strax över åtta meter – mycket bättre än vad de flesta kommer i närheten av, men inte riktigt lika långt som Sunneborns svenska rekord och ännu längre från den yppersta världseliten? Jag tror inte det, för alla skulle ha vetat att han inte var riktigt bäst. Juryn skulle alldeles säkert ha menat att Talang är fel arena för en friidrottare. Men vad är det som gör det till rätt arena för en kublösare?